Archive for February, 2013

27
Feb

Seorang Sahabat Meninggal Dunia


Pada minggu lepas, saya dikejutkan dengan berita kematian seorang sahabat lama yang sama-sama belajar di asrama, kolej sehingga ke universiti. Allahyarham Haji Amir Kamaruzaman.

Arwah merupakan seorang yang aktif dan kepala bisnes. Meninggalkan 4 orang anak kecil. Sepanjang hayatnya arwah banyak membantu orang. Dan mungkin sebab itu dia memilih bidang insuran.

Mungkin orang lain meninggal saya tidak barapa terasa sangat dan terkejut tapi bila sahabat ni yang meninggal…seolah-olah ada rasa yang dikesali….kesal sebab lama tak jumpa arwah.

Kebiasaannya jarang dengar seorang ejen insuran yang meninggal dunia dulu sebab menjadi tugas mereka untuk bantu orang-orang yang …

Read More

21
Feb

Perkongsian Amalan Hidup Kaya Dan Bahagia

Assalamualaikum buat para pembaca ,

Hari ini saya ingin berkongsikan kepada anda Ebook untuk hiudp Bahagia Dan Kaya. Apa yang anda perlu buat, hanya berikan komen di sini dengan memberi alamat email anda. Kemudian, saya akan hantar ebook tersebut melalui email.

Tujuan saya memberikan ilmu amalan ini adalah kerana ia harus diamalkan oleh sesiapa sahaja yang berhajat ingin mencapai kejayaan dan hidup bahagia.

Apabila setelah anda menerima Ebook tersebut, sila amalkan dan jika anda tidak keberatan, silalah kongsikan apa yang anda rasa …

Read More

20
Feb

Meditasi Menguatkan Cahaya

Assalamualaikum Sahabat-sahabat pembaca blog.

Baru-baru ini saya dikejutkan dengan kematian seorang sahabat lama yang sehingga hari ini agak terkilan kerana tidak menyedari bahawa arwah seorang yang beriman. Namun banyak perkara yang saya dapat belajar sejak peristiwa itu. Inshaa Allah di post akan datang saya akan kongsikan kisah arwah. Alfatihah.

Baru-baru ini seorang ahli Tendai yang baru menanyakan soalan kepada saya dan memberitahu tentang permasalahan dia dalam membuat latihan asas Tendai.

Katanya dia sukar untuk membuat pernafasan tendai kerana mempunyai asma. Saya beritahu kepadanya, jika susah untuk melakukannya, buat setakat yang termampu. Bagi …

Read More

15
Feb

Minda Santai

Penat selama ini beratur panjang dan lama di kaunter, ikut cara macam kat gambar ni. Letakkan kasut kemudian duduk dibangku. Siapa urusannya tiba, dia boleh sarung pakai kasutnya. Jika semua orang satu hati sepakat begini makmurlah negara kita. Jangan tengok yang negatif je seperti asyik nak duduk besarkan punggung je.

Read More

11
Feb

Selamat Bercuti Raya Cina


Walaupun orang lain ramai yang balik kampung, pergi bercuti sebab raya Cina, saya telah buat kelas untuk Kursus Peringkat Tendai Master pada 10 hb Februari Ahad lalu. Jika sebelum ini kursus dibuat di Sabah Tawau, kali ini di Pejabat Putrajaya dan in Shaa Allah akan datang mungkin di Kedah dan Johor Bahru.

Peringkat Master Tendai memang banyak kelebihan boleh buat yang penting kena kreatif dan rajin sahaja. Seperti saya masa peringkat Master suatu ketika dahulu, banyak peluang yang saya dapat dan saya gunakan energi peringkat Master saya dulu untuk merawat, buat produk dan majukan bisnes.

Berikut …

Read More

08
Feb

Peringkat Kekuatan Dan Kehebatan Manusia

Assalamualaikum WBT,

Hari ini rasanya semua orang dah mula nak masuk kerja setelah seminggu cuti Raya Cina. Walau apapun saya ucapkan selamat bertugas. Memang payah juga bila banyak sangat cuti. Satunya produk-produk pesanan yang orang pesan semuanya sangkut di pusat kiriman lagi. Orang dah bertanya bila barang nak sampai.

Jadi sementara nak tunggu barang nak sampai, ayuh kita kaji dulu tentang ILMU yang jarang sekali kita sentuh atau fahami. Iaitu peringkat-peringkat kenaikan darjat seseorang sehingga ia sampai tahap tertinggi dalam pencapaian seorang manusia.

Jangan anggap ini sebagai ilmu Formal atau ilmu …

Read More

03
Feb

SELESAI PROGRAM DI TAWAU


Video di atas adalah antara demo yang dilakukan semasa Program Kursus Tendai di Tawau Sabah. Ujian ini hanyalah untuk peserta peringkat Super Grand Master. Membuat perisai diri daripada serangan musuh yang berniat zalim.

Sepanjang 4 hari berada di Tawau masa pantas berlalu dan bagi saya untuk biasakan diri disana dalam soal waktu solat agak kelam kabut. Kira sepanjang masa disana  dapat buat solat Jamak.

Jika di Semenanjung waktu Zohor jam 1:30 di Sabah pula jam 12:30. Awal sejam. Sebab itulah kedai-kedai sana jam 9 dah banyak yang mula tutup niaga. Ni juga berlaku di Brunei. Dekat sana …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More