31
Jan

ALAM SEMESTER DENGAN TEORI BIG BANG

 

Kira-kira 13.7 bilion tahun yang lalu, keseluruhan alam semesta kita telah dimampatkan ke dalam batasan nukleus atom.

Dikenali sebagai ketunggalan satu, ini adalah masa sebelum penciptaan apabila ruang dan masa tidak wujud.

Menurut semasa model kosmologi yang menerangkan alam semesta kita, letupan yang amat besar,, bertrilion darjah dalam suhu pada skala pengukuran mana-mana, yang tak terhingga padat, mencipta bukan sahaja zarah subatom asas dan oleh itu perkara dan tenaga tetapi ruang dan masa itu sendiri.

Ahli-ahli teori kosmologi yang digabungkan dengan pemerhatian rakan-rakan astronomi mereka telah berjaya untuk membina semula kronologi peristiwa-peristiwa yang dikenali sebagai Big Bang yang asal.

Teori kuantum menunjukkan bahawa saat-saat selepas letupan pada 10 -43 kedua, keempat-empat kuasa-kuasa alam semula jadi; nuklear kuat, lemah nuklear, elektromagnetik dan graviti telah digabungkan sebagai satu “super daya” (Wald).

Zarah asas yang dikenali sebagai kuark mula bon di trio, membentuk foton, positron dan neutrino dan telah dicipta bersama-sama dengan antiparticles mereka.

Terdapat jumlah yang paling kecil sekali proton dan neutron pada peringkat ini, lebih kurang 1 bagi setiap satu bilion foton, neutrino atau elektron (Maffei).

Ketumpatan alam semesta dalam masa yang pertama hidup adalah difikirkan telah 1094g/cm3 dengan majoriti radiasi ini.

Bagi setiap bilion pasang-zarah berat (hadrons) yang telah diwujudkan, salah satu telah terlepas penghapusan disebabkan oleh perlanggaran zarah-antiparticle.

Zarah selebihnya membentuk majoriti alam semesta kita hari ini (Novikov).

Semasa penciptaan ini dan penghapusan partikel alam semesta telah menjalani kadar banyak kali pengembangan kelajuan cahaya.

Dikenali sebagai zaman inflasi, alam semesta dalam kurang daripada 1000 kedua dua kali ganda dalam saiz sekurang-kurangnya 100 kali, dari nukleus atom untuk 1035 meter lebar.

Satu inflasi isotropi Universe kami berakhir pada 10-35 kedua yang hampir sempurna lancar. Jika tidak kerana turun naik sedikit dalam pengagihan ketumpatan jirim,

ahli-ahli teori berhujah, galaksi telah dapat membentuk.

Alam semesta pada takat ini adalah plasma terion di mana perkara dan radiasi tidak boleh dipisahkan. Selain itu terdapat jumlah yang sama zarah dan antiparticles.

Nisbah neutron dan proton walaupun kecil adalah sama.Apabila alam semesta yang berumur 100 neutron lama kedua mula mereput secara besar-besaran. Ini membolehkan elektron dan proton bebas untuk bergabung dengan partikel lain.

Akhirnya, neutron yang selebihnya bergabung dengan proton untuk membentuk hidrogen berat (deuterium). Ini nukleus deuterium menggabungkan secara berpasangan dan membentuk nukleus helium.

Pembentukan perkara daripada tenaga dibuat oleh foton materializing ke baryons dan antibaryons dengan annihilations seterusnya mengubah mereka kepada tenaga tulen (Maffei).

Kerana perlanggaran dan annihilations ini perkara ini tidak dapat kekal berdaya maju untuk lebih daripada satu nano saat beberapa sebelum pengeboman elektron akan berselerak ini foton.

Seperti air yang terperangkap di dalam span, radiasi begitu padat (1014g/cm3) bahawa cahaya tidak kelihatan.

Dikenali sebagai “Epoch penyebaran Terakhir” suhu kini telah menurun kepada 1013K dengan Kuat Nuklear, interaksi nuklear dan elektromagnet yang lemah kini boleh mengenakan daya mereka semata-mata. (Chown)

Sebagai awan gas mengembang kedua selepas letupan awal dan suhu alam semesta kita telah menurun kepada 10000000000 darjah, foton tidak lagi mempunyai tenaga untuk mengganggu penciptaan jirim serta mengubah tenaga ke dalam perkara.

Selepas tiga minit dan suhu 1000000000 darjah, proton dan neutron perlahan cukup untuk membolehkan nucleosynthesis untuk berlaku.

Nukleus atom helium yang dihasilkan sebagai dua proton dan neutron setiap terikat. Bagi setiap nukleus helium terbentuk di situ kira-kira sepuluh proton yang ditinggalkan membenarkan 25 peratus alam semesta terdiri daripada helium.

Fasa seterusnya penting pengembangan berlaku di sekitar tiga puluh minit kemudian apabila penciptaan foton meningkat melalui penghapusan pasangan elektron-positron.

Alam semesta untuk 300,000 tahun akan datang akan mula berkembang dan menyejukkan suhu 10.000 ° K.

Ini syarat-syarat yang dibenarkan untuk nukleus helium untuk menyerap elektron terapung bebas dan membentuk atom helium.

Pada masa yang sama, atom hidrogen ikatan bersama-sama dan membentuk litium. Ia adalah di sini bahawa ketumpatan alam semesta telah berkembang ke titik di mana cahaya boleh dilihat.

Sehingga titik ini, foton terus terperangkap dalam perkara. Akhirnya pengembangan yang dibenarkan untuk cahaya dan perkara untuk pergi ke sana cara berasingan sebagai radiasi menjadi kurang dan kurang tumpat.

Perkara itu dan radiasi juga, tidak lagi terikat dan fosil tertua di Alam Semesta dilahirkan (Peebles).

Pada tahun 1814 sains spektroskopi telah dilancarkan oleh William Wollaston, seorang ahli fizik Inggeris yang menyedari bahawa terdapat beberapa garisan gelap yang memisahkan spektrum yang berterusan Matahari.

Garis-garis ini datang perhatian Joseph von Fraunhofer, pakar optik Jerman dan fizik yang berhati-hati diplotkan kedudukan orang-orang talian.

Kemudian pada Kirchhoff Gustav 1850 fizik Jerman dan Robert Bunsen ditapis spektroskop. Mereka kemudiannya belajar untuk memanaskan unsur-unsur yang berbeza pijaran dan menggunakan spektroskop yang mengenal pasti unsur-unsur garisan yang sepadan pada bahagian yang boleh dilihat daripada spektrum elektromagnet (Parker).

Pada tahun 1863, Sir William Huggins, seorang ahli astronomi amatur, dilihat bintang berdekatan melalui refractor 8 inci dengan spektroskop dilampirkan.

Beliau mendapati asalnya hipotesis, garisan spektrum yang sama yang diperhatikan .

Sementara itu, Kirchhoff dan Bunsen telah berjaya dikategorikan garis spektrum banyak unsur yang termasuk orang-orang yang hidrogen, sodium dan magnesium.

Huggins mendapati garisan-garisan spektrum yang sama dalam bintang-bintang yang jauh beliau telah melihat dan betul meramalkan bahawa sebahagian daripada unsur-unsur yang sama bahawa Kirchhoff dan Bunsen pengkatalogan yang berpunca daripada objek-objek angkasa (Parker).

Christian Doppler Austria menemui dua puluh tahun sebelumnya bahawa frekuensi gelombang bunyi adalah bergantung kepada kedudukan relatif sumber bunyi.

Sebagai bunyi bergerak menjauhi pemerhati padang akan lebih rendah. Begitu juga jika sumber itu tidak bergerak tetapi pemerhati, akan ada perubahan yang sepadan dalam frekuensi gelombang bunyi.

Doppler teori peralihan ini sama bagi gelombang cahaya namun ia adalah ahli fizik Perancis, Armand Fizeau yang dibuktikan pada tahun 1848 apabila sebuah objek angkasa bergerak dari pemerhati, garis-garis dalam spektrum yang boleh dilihat akan beralih ke arah akhir merah.

Sebaliknya, apabila sesuatu objek bergerak ke arah pemerhati, Fizeau mendapati bahawa baris dalam spektrum beralih ke arah akhir biru.

Huggins memerhatikan satu anjakan dalam garis hidrogen Sirius ke arah hujung merah spektrum. Ini “redshift” menunjukkan bahawa Sirius telah bergerak menjauhi kita.

Beberapa tahun kemudian, dia dapat mengira halaju jejarian bintang Sirius di antara 26 hingga 36 kilometer sesaat (Parker).

Sepanjang tahun 1890 Lick Observatory di California mula untuk mengesan dan carta halaju jejarian (yang sebenarnya halaju di mana garis penglihatan bahawa bintang diperhatikan) bintang banyak, serta gas dan planet nebula.

Ahli astronomi pada Lick dikira ukuran 400 bintang termasuk kelajuan jejarian dan halaju mereka.

Dalam tahun 1910, Vesto Slipher mengukur halaju Nebula Andromeda pada 300 km per kedua, tiga puluh kali lebih besar daripada sebelumnya diperhatikan.

Empat tahun kemudian, Slipher telah mengesahkan halaju jejarian 14 lingkaran nebula, dengan majoriti besar beralih ke hujung merah spektrum.

Pemerhatian Slipper menunjukkan bahawa majoriti pilin dia mengukur bergerak jauh daripada kami (Parker).

Kira-kira 1913 ahli-ahli astronomi beberapa di antara mereka Edwin Hubble, menggunakan bintang berubah-ubah yang dikenali sebagai Cepheid (bintang yang turun naik dalam keamatan) untuk mengukur hubungan tempoh kilauan mereka.

Ini akan menentukan dengan tepat jarak Cepheid mana-mana di sekitar dilihat. Hubble menjadi ahli astronomi yang pertama untuk menemukan galaksi bebas di luar batasan Bima Sakti.

Hubble menghitung jarak Galaxy Andromeda 900.000 tahun cahaya jauh lebih besar daripada saiz yang diramalkan galaksi kita sendiri.

Menggunakan pengukuran halaju jejarian bagi Slipher bersama-sama dengan pengiraan sendiri Hubble dia mula notis korelasi di antara jarak galaksi dan halaju jejarian mereka.

Buktinya adalah muktamad: jauh galaksi adalah relatif kepada Bumi, lebih besar halaju galaksi itu.

Hubble mempunyai bukti yang tidak dapat disangkal bahawa alam semesta adalah berkembang. Tahun 1936, Hubble telah menerima data dari galaksi lebih daripada 100 juta tahun cahaya jauhnya.

Pada jarak ini begitu besar bahawa garisan spektrum telah berubah warna (Weinberg).

Sebagai ahli-ahli astronomi telah mengumpul data mengenai Alam Semesta berdasarkan pemerhatian mereka, ahli-ahli teori sibuk membangunkan model yang cuba untuk menerangkan alam semesta.

Baru-baru ini dilengkapi dengan Teori relativiti Albert Einstein, Einstein adalah salah satu daripada yang pertama untuk cuba penjelasan Universe fizikal.

Einstein percaya bahawa Alam Semesta adalah statik, seragam, rata. Walau bagaimanapun, pengiraan sendiri Einstein membuktikan menyebabkan sebaliknya yang tepat, alam semesta berayun yang mempunyai potensi untuk pengembangan atau pengecutan.

Beliau yakin bahawa alam semesta adalah stabil. Einstein telah dipaksa untuk meminda persamaan asalnya. Beliau menggunakan istilah pemalar kosmologi, yang mencipta sfera, empat dimensi alam semesta tertutup .

Pada masa yang sama ahli astronomi Belanda, Willem deSitter menggunakan teori umum relativiti Einstein untuk membangunkan model sendiri alam semesta.

Modelnya adalah unik kerana ia tidak mengambil kira kewujudan perkara di dalam Alam Semesta.

Bagaimanapun ia telah melampaui model Einstein kerana ia meramalkan redshift, walaupun merasakan ia adalah sebuah ilusi, dan tidak pada pautan masa kemelesetan mana-mana objek-objek cakerawala.

Masyarakat akademik tahun 1930 tidak benar-benar memeluk sama ada model alam semesta.

Kemudian Setiausaha Royal Society Astronomi di England telah dibuat sedar bahawa tiga tahun-tahun sebelumnya, salah seorang pelajar telah menulis satu teori alam semesta bebas daripada kedua-dua kuasa-kuasa utama dalam teori kosmologi.

Georges Lemaitre mewujudkan satu kosmologi yang meramalkan satu alam semesta yang selama-lamanya dalam keadaan pengembangan.

Apabila teori ini telah memberikan nafas baru oleh ulang cetak dalam Notis jurnal Bulanan, ia dibawa ke meja satu lagi teori yang sama seperti yang telah dirancang sepuluh tahun lebih awal.

Aleksander Friedmann, seorang ahli matematik Rusia, dianalisis pemalar kosmologi Einstein yang menghasilkan satu alam semesta yang statik.

Friedmann membuktikan bahawa terdapat tiga kemungkinan untuk alam semesta apabila pemalar kosmologi adalah sifar.

Jika perkara di alam semesta ini adalah lebih besar daripada ketumpatan genting, alam semesta ini akhirnya akan runtuh kembali ke sendiri.

Jika songsang adalah betul alam semesta akan berkembang selama-lamanya. Jika alam semesta tidak berubah dengan pemalar sifar pada kepadatan kritikal, alam semesta sekali lagi akan memperluaskan tak terhingga.

Kedua-dua Lemaitre dan penyelesaian Friedmann telah dianalisis oleh Einstein dan terus dibuang kerja. Ia bukan sehingga Hubble telah membuktikan bahawa galaksi sebenarnya bergerak pada tahun 1932 bahawa Einstein terpaksa drop model alam semesta statik itu.

Bukti pemerhatian bahawa alam semesta berkembang, digabungkan dengan model Friedmann dan Lemaitre yang meramalkan suatu alam semesta berkembang bersatu ahli kosmologi dan astronomi dalam perjanjian.

Soalan hanya kekal jika alam semesta adalah berkembang, apa yang asal pengembangan ini?

Lemaitre menggunakan hukum kedua termodinamik sebagai titik permulaan.

Berdasarkan andaian bahawa pengembangan alam semesta adalah peningkatan dalam gangguan sistem, yang berasal dari ketunggalan neutron, nukleus asal ini kemudiannya akan meletup di mana peningkatan dalam entropi alam semesta akan jelas.

Pada 9 Mei, tahun 1931, Lemaitre menerbitkan teori alam semesta dalam jurnal Nature dan ia dipenuhi dengan keraguan .

George Gamow dijelaskan pada kerja Lemaitre, dengan menggunakan penemuan terkini dalam teori Quantum.

Lemaitre digubal model yang berdasarkan teori bahawa nukleus gergasi mula entropi, mogok ke dalam juzuk individu.

Gamow percaya bahawa nukleus yang mengandungi bukan sahaja neutron tetapi proton dan elektron juga merupakan titik permulaan.

Oleh kerana jumlah yang sangat tinggi tenaga sinaran dalam alam semesta awal, suhu akan melebihi satu bilion darjah Kelvin.

Pada lima minit lama, Gamow spekulasi, alam semesta ini akan mempunyai zarah yang tidak boleh menggabungkan.

Tetapi sebagai pengembangan bermula suhu akan berkurangan dan pelakuran nuklear akan berlaku.

Atom akan membentuk proton dan neutron akan melekat antara satu sama lain.

Maka hipotesis bahawa semua unsur-unsur di dalam Alam Semesta telah diwujudkan pada masa ini. Satu tahun kemudian bagaimanapun, ia terbukti bahawa matematik Gamow tidak berdiri untuk penelitian kerana ia menunjukkan bahawa jisim atom 5 tidak dapat diwujudkan daripada nukleus ini asal, serta.


Walaupun semua elemen-elemen di alam semesta telah terbukti tidak mempunyai yang berasal dari Fireball zaman purba, teori yang diperoleh momentum sehingga ia menerima satu kosmologi yang layak pertentangan yang dikenali sebagai Teori Negeri Steady.

Fred Hoyle (yang despairingly dicipta istilah Big Bang) dan rakan-rakannya membina sebuah model alam semesta yang telah diterima secara meluas atas sebab-sebab agama jika tidak begitu banyak untuk hipotesis saintifik.

Hoyle mencadangkan bahawa alam semesta adalah tak terhingga lama dan kekal dalam keadaan yang stabil kecuali bahawa alam semesta sememangnya berkembang.

Walau bagaimanapun galaksi tidak surut antara satu sama lain tetapi ruang sentiasa diwujudkan antara galaksi.

Dalam usaha untuk ketumpatan purata kekal malar, Hoyle menyarankan bahawa perkara itu akan diwujudkan di kawasan-kawasan baru di mana ruang berkembang.

Hanya satu atom hidrogen perlu diwujudkan setiap tahun di kawasan saiz kiub 100 meter ke akaun untuk pengembangan.

Generasi spontan Hoyle perkara berhujah ini akan membolehkan pembentukan galaksi baru di antara orang-orang yang kuno dan Alam Semesta akan mengekalkan keadaan mantap.

Ia kemudiannya akan mengikuti bahawa ahli-ahli astronomi akan dapat mengesan galaksi muda di tengah-tengah orang-orang yang sangat tua.

Ini adalah salah satu hal yang tidak konsisten banyak yang ditemui dengan Teori Negeri yang Kukuh. Dalam Ahli teori 1950 di Negeri Kukuh mengambil satu tamparan berat apabila galaksi radio ditemui menunjukkan bahawa, selaras dengan besar bang kosmologi, galaksi berkembang dan sangat aktif berbilion-bilion tahun lalu.

Akhirnya bukti empirik bangers besar telah meramalkan diperhatikan pada tahun 1965 oleh Bell Labs Arno Penzias dan Robert Wilson.

Robert Dicke Universiti Princeton yang pertama untuk mencari tinggalan fosil Big Bang.Dicke mencadangkan bahawa letupan Big berpunca daripada alam semesta yang sebelumnya dan suhu melebihi satu bilion darjah adalah perlu untuk mencipta alam semesta baru kami.

Tenaga ini seterusnya akan menghasilkan jumlah yang sangat kecil radiasi yang perlu diukur hingga ke hari ini.

Berdasarkan undang-undang bahawa semua badan-badan mengeluarkan tenaga yang boleh didokumenkan pada gambarajah elektromagnet Planck.

Bergantung kepada panjang gelombang, mereka boleh mendaftar di mana-mana daripada sinaran X kepada gelombang radio dan segala sesuatu di antara.

A pelepasan badan tenaga bergantung pada unsur-unsur konstituen tubuh, jumlah luas permukaan badan dan suhu permukaan badan.

Badan yang mengeluarkan jumlah tenaga jasad hitam yang kononnya. Menggunakan Curve Badan Black Planck sebagai Dicke pengguna teori bahawa Sinaran Latar Belakang Cosmic Big Bang perlu kira-kira 3 ° di atas sifar mutlak.

Dicke, rakan sekerja Jim Peebles juga membuat kesimpulan bahawa apabila sisa-sisa yang Fireball disejukkan hingga 3000 ° nukleus Kelvin akan dapat membentuk dan helium dapat terbentuk daripada hidrogen.

Ini meninggalkan alam semesta dengan campuran kira-kira 75% hidrogen dan 25% helium, menyerupai jumlah yang sama helium yang ditemui di Matahari.
Ahli-ahli teori Big Bang yang dibuat beberapa ramalan yang akhirnya menyokong teori tersebut. Yang pertama adalah pemerhatian Hubble hubungan redshift jarak.

Hubungan ini membolehkan kita untuk anggaran umur alam semesta dengan bantuan tiga badan-badan yang berasingan angkasa bahawa semua tiba di hasil relatif yang sama.

Hubble menggunakan apa yang dikenali sebagai “lilin standard” untuk membina “tangga jarak kosmik.” Dengan mengetahui jarak badan-badan tertentu angkasa, dia akan dapat secara berperingkat membina umur bagi Alam Semesta.
Model Big Bang yang cuba untuk menerangkan asal usul dan struktur alam semesta menggabungkan bakat ramai individu melalui kursus lebih daripada 150 tahun pengajian.

Banyak kali dihadapi oleh pembangkang sama seperti Galileo dan Copernicus, kosmologi ini menggunakan pendekatan deduktif dalam menyelesaikan soalan yang paling besar dalam sejarah sains.

Penemuan dan pemerhatian ulama ulung ini memaksa mereka untuk menarik kesimpulan mereka tiba di.

Tiap-tiap ramalan bahawa fizik kuantum dan teori relativiti telah dibuat mengenai asal usul dan keadaan alam semesta sama ada dipatuhi dan disahkan dan / atau tidak terbukti adalah palsu.

Yang ada di dasarnya sebab kita telah tiba di kosmologi ini, berkeyakinan penuh bahawa sains dan teknologi kita boleh melihat kembali dalam masa 15 bilion tahun dan melihat kelahiran alam semesta kita.

TETAPI TIDAK KAH KITA SEDAR…….

TEORI BIG BANG INI SUDAH DISAMPAIKAN OLEH NABI MUHAMMAD SAW 1400 TAHUN YANG LALU, KETIKA ITU TIDAK ADA TELESKOP, MIKROSKOP, SATELIT…..

INILAH MUKJIZAT NABI MUHAMMAD SAW IAITU AL-QURAN

“Dan apakah orang-orang yang kafir tidak mengetahui bahawasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu, kemudian Kami pisahkan antara keduanya. Dan dari air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tidak juga beriman ?” (Al Quran, 21:30)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Komen Anda

*

Halim

January 31, 2012 at 8:09 am

Alhamdulillah, semoga usaha Master mengaitkan teori sains dan Al-Quran membuka minda kita bahawa jika kita menjadikan Al-Quran dan Hadis sebagai panduan hidup, kita akan berjaya didunia dan akhirat. Semoga Master dapat menulis artikel tentang kehidupan dan terus kaitkan dengan surah di Al-Quran, supaya kita sedar Allah telah menyediakan manual dan panduan hidup untuk kita berjaya di dunia dan akhirat. Seperti kereta baru kalau kita baca manual terlebih dahulu, lebih mudah kita hendak pandu dan jaga kereta tersebut. Semoga saya dan kita semua berusaha untuk lebih memahami Al-Quran dan menjadikannya sebagai panduan hidup. InsyaAllah…

    masterbloguser

    January 31, 2012 at 9:29 am

    beli kereta baru ye halim ?

Halim

January 31, 2012 at 10:54 am

Aminnn.. Belum lagi..