Archive for October, 2011

26
Oct

SEDEKAH 2 : MEMBUKA GERBANG KEBERKATAN HIDUP

Alhamdulillah,

Allah bagi kekuatan dan semangat untuk mengarang blog. Seperti post sebelum ni ada membincangkan tentang Sembahyang Subuh berjemaah di masjid, kali ni bukan nak teruskan episode 7 Habits Rasulullah tapi nak menambah sedikit tentang keberkatan sedekah.

Ramai yang bertanya saya tentang sedekah melalui email. Ada yang bagitahu macamana dia nak sedekah sedangkan dia sendiri tak ada pendapatan tetap dan tak ada duit nak beli rokok pun …

Read More

24
Oct

AMALAN SUNNAH : SOLAT SUBUH BERJEMAAH DI MASJID

Bismilahirahmanirahim,

Alhamdulillah syukur di pagi yang mulia ini, Allah buka dan lembutkan hati kita untuk sentiasa mencari ilmu dan mengingati Allah melalui zikir dan ibadah.

Sambungan Amalan Sunnah Rasulullah SAW kali ini banyak menginsafkan diri saya. Jika dahulu usahkan nak sembahyang berjemaah Solat Subuh di Masjid, nak bangun subuh pun susah yang amat. Saya mengaku sebelum ini sayaRead More

23
Oct

APA MATLAMAT HIDUP KITA

“AhLanWaHSahLan” dan salam sejahtera.

Kejap celik dah pertengahan tahun…padahal baru je sambut raya haji…ops ni nak masuk raya lagi tak lama lagi puasa. Siang rasa sekejap sahaja. Sibuk uruskan perniagaan dan jumpa para sahabat.

Sejak kebelakangan ni, ramai yang tanya saya  pasal matlamat hidup saya. Ada sekali tu saya terkena lah masuk seminar MLM…tu pun …

Read More

19
Oct

Cara pemakanan Rasululullah SAW

Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung,
keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya. Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kit a ikut diet ini kawan2.

tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? …

Read More

19
Oct

PARTIME JADI PERAWAT

Assalamualaikum,

Alhamdulillah berjaya juga harungi ujian 3 hari lepas yang berakhir semalam. Hanya Allah sahaja Maha Mengetahui betapa bersyukurnya saya.

Saya masih ingat lagi 7 tahun yang lalu sewaktu saya berkenalan dengan seorang bekas teknision yang duduk di Pulau Pinang. Namanya Pak Lah jugak.

Dia cerita lah pengalaman dia masa dia nak carik peluang-peluang untuk dia tambah rezeki dan dari penang, dia merantau kat KL. Masa dia turun KL dia cerita dengan saya dia tengah kering kontang tak ada …

Read More

17
Oct

Kenapa Doa Kita Lambat Dimakbulkan ? ? ?

Saya baru sahaja cuti-cuti Malaysia ( pergi Parit Buntar je)…sepanjang driving, banyak dapat mesage dari rakan-rakan prospek. Kebiasaannya mengeluh dan mengadu nasib mengapa mereka hidup susah.

Mengapa orang lain senang tapi sendiri susah. Sebenarnya kejadian alam baru sedikit sahaja ujiannya dan lumrah kehidupan kalau nak senang kena susah dulu.

Saya tertarik dengan keluhan seorang rakan pelanggan yang mengadu kepada saya , dia sekarang sedang tenat dan sakit …

Read More

16
Oct

Mengenal Potensi Diri

Diri manusia itu kecil sahaja dalam diri yang kecil itu terdapat satu alam yang besar. Alam itu ialah potensi diri yang anda miliki.

Potensi diri adalah tenaga. Gunakan tenaga itu dengan betul. Sekiranya tidak, anda akan menjadi orang yang lemah dan tidak berkemampuan.

Potensi diri umpama biji bnih yang boleh hidup segar sekiranya dibela, disiram dan dibaja. Seterusnya ia akan membesar dan mengeluarkan hasilnya.potensi adalah kuasa dan kehebatan yang tidak dapat dilihat tetapi ada di dalam dan memiliki oleh semua …

Read More

16
Oct

Empat Potensi Manusia Yang Selalu Diabaikan

Ada orang bijak pernah berkata “You are actually bigger, higher and greater than what you think” anda sebenarnya lebih besar, lebih hebat, lebih  luar biasa dari apa yang anda fikirkan.

Anda percaya ungkapan tersebut? Percaya atau tidak manusia memang merupakan makhluk sekaligus ciptaan Tuhan yang amat sempurna.

Kita dikurniakan banyak potensi, keunggulan dan kelebihan yang telah Built-in diberikan Tuhan tersebut menjadi sia-sia dan akhirnya –seperti besi yang tidak pernah diasah—menjadi karat dan keropos. Oleh itu mari kita teguhkan potensi yang …

Read More

14
Oct

Jalan Kekayaan Yang Bagaimana Anda Pilih ?

Apabila anda menyaksikan tayangan video di atas, mungkin anda rasa risau dan mungkin anda rasa ada nampak jalan atau sinar harapan baru.

Risau mungkin kerana anda seperti watak Bruno yang berusaha nak dapat duit dengan hanya bekerja keras dan tanpa sedari anda makin dihimpit dengan masalah keadaan.

Sebagai contoh, anda kerja dapat duit dan tanpa sedari tahun demi tahun dah lebih 10 tahun bekerja atau lebih 20 tahun bekerja tapi anda masih lagi di takuk yang sama atau terhimpit dengan masalah kewangan.

Berbanding watak Pablo …

Read More

14
Oct

Jangan Kecewa Jika Gagal, Jangan Putus Asa Apabila Kalah


Apabila kita mengalami kekecewaan, atau kita gagal dalam sesuatu usaha, sememangnya sukar untuk kita bangun dan berjuang semula. Apa yang anda boleh lakukan dalam keadaan sedemikian? Bagaimanakah anda menangani perasaan anda itu? 

Malah, bagaimana anda memanfaatkan kekalahan anda itu? Satu perkara yang kita harus yakini ialah kegagalan dan kekecewaan merupakan satu rukun penting dalam proses perkembangan …

Read More

13
Oct

ATASI KESUSAHAN , KESEMPITAN DENGAN BANYAK BERISTIGHFAR

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadi baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka.” ( Hadis Riwayat Abu Daud)

Islam menggalakkan kita memperbanyakkan beristighfar, selalu bertaubat kerana sebagai manusia biasa kita tidak terlepas daripada dosa. Rasulullah SAW sendiri sentiasa beristighfar lebih 70 kali setiap hari sedangkan baginda adalah Rasul …

Read More

13
Oct

FORMULA KEKAYAAN (4 PAKSI KEKAYAAN ATAU TIANG KEKAYAAN)

Kebebasan Kewangan = Jana Wang + Urus Hutang + Menyimpan + Pelaburan Bijak

Kalau nak capai kebebasan kewangan atau nak jadi kaya, lakukan langkah berikut :

Yakin pada diri sendiri bahawa anda boleh capai kebebasan kewangan dan mulai sekarang tanamkan komitmen dalam diri untuk capaikannya. 

Genggam dengan erat jika anda benar-benar mahukannya. Anda mesti yakin  sebab tak ada sesiapa yang boleh meyakinkan …

Read More

12
Oct

MAGNET REZEKI : Rahsia Yang Hanya Kita Sahaja Boleh Tahu…

Perkongsian hari ini ialah tentang Magnet Rezeki atau Bagaimana Nak Tarik Duit la senang cerita. Post kali ini sayaberkongsi salah satu cara sebenarnya ada banyak Amalan Magnet Rezeki. 

Bukan sekadar saya menulis, atau mereka cerita atau menciplak mana-mana tetapi saya belajar dan saya gunakan dan nampak keberkesanannya dalam masa 2 minggu…

Bagi anda yang nak tahu dan nak belajar, ambiklah peluang dari blog …

Read More

12
Oct

Renungan : Azab & Pembalasan

Semua kita tahu mengenai cerita Kamal Artaturk yg mati secara terhina sehingga bumi tidak menerimanya. Namun manusia terus berani menentang Allah. Terbaru Allah buktikan kekuasaannya seperti berlaku di zaman Firaun dan Qarun yg mana kedua mereka mati dlm keaiban.

Ariel Sharon telah byk merosakkan bumi Palestin. Banyak air mata yg mengalir kerana kezalimannya dulu. Hari ini, Ariel Sharon bagaikan …

Read More

12
Oct

Masa Hadapan Kita : ALAM MAHSYAR

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yg lain.. 

Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yg tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa”. 

Read More