Archive for 2010

06
Sep

BAGUS SATU ATAU SEPULUH…

Sejak nak cuti Raya ni, banyak program tersekat-sekat…lebih-lebih lagi dalam kesibukan proses uruskan pinjaman pemohon. Bila cuti, maka cuti jugalah proses pinjaman ini dan terpaksa disambung semula selepas Raya. Dan ada juga yang dok merintih agar duit loan dapat sebelum Raya sebab nak pakai buat Raya.

Katanya dia perlukan RM30,000 untuk budget Hari Raya….Subhanallah. Bukan mengumpat tapi mari kita sama-sama merenung dalam jiwa, nak dibuat apa belanja Raya sampai RM30,000…kalau nak buat majlis Kahwin tu lain cerita ini nak buat jamuan Raya ke sampai sanggup berhutang….

Nanti jadi Raya yang …

Read More

04
Sep

ORANG YANG RUGI ADALAH ORANG YANG MENGIRA UNTUNG DAHULU SEBELUM BUAT KERJA

Assalamualaikum Wbth…

Pagi ni sementara tunggu Subuh dan sebelum pergi ke center untuk buat persiapan training ISP , banyak benda nak dikongsikan dalam blog ni tapi simpan dulu untuk post-post akan datang.

Dari dulu saya perhatikan bila setiap kali dapat projek dan mula nak kira berapa untung dapat, pasti projek itu tak menjadi. Walaupun 100% percaya projeknya memang buat duit. Dan yang peliknya bila tak dikira, berjalan lancar sahaja.

Pernah alami situasi begini? Bukan saya yang cakap tapi kebanyakan orang yang dah berjaya pun percaya akan hal ini. Antara puncanya mengapa selalu gagal bila …

Read More

04
Sep

MEMORANDOM KURSUS

bengkel isp

Sekejap sahaja dah seminggu masa berlalu. Minggu hadapan dah mula nak cuti Raya. Minggu ini adalah kali terakhir buat Program ISP untuk bulan Puasa untuk tahun ini. Lepas Raya ni program dah boleh buat dengan lebih rancak dan ada jamuan makan tengahari ayam kampong special. Tentu sekali module bertambah dan yuran naik harga asal RM190.

Bagi yang ada berdekatan dan berkesempatan, datanglah pada hari esok bengkel ISP dan insya Allah program ini akan memberi anda satu hala tuju dan peluang untuk bongkar kehebatan diri anda untuk berjaya.

Bagi yang berminat …

Read More

03
Sep

KESABARAN BERBALOI – MENGAMBIL ALIH REZEKI ORANG??

Satu insiden yang luar biasa berlaku pagi ini di surau selepas solat Subuh…

Biasanya orang datang ke surau untuk lakukan solat Subuh berjemaah, tapi ada jugak seorang hamba Allah yang datang nak buat maksiat. Sehinggakan sanggup memakai telekong berpura-pura sembahyang bersama jemaah perumpuan kat bahagian belakang.

Sebelum habis beri salam solat Subuh, hamba Allah yang  jahil itu mencuri beg seorang makcik yang dalamnya ada dompet duit berisi RM100 dan ada handset. Walaupun syaitan dikurung bulan Ramadhan ni tetapi manusia sendiri berperangai syaitan. Kesian makcik tu, mana tahu entah-entah itu sahaja tinggal …

Read More

31
Aug

4 CARA MEMBAYAR SEMULA PINJAMAN RM250,000

quantum kekayaan

Alhamdulillah (21X)…Salah satu kaedah menarik rezeki setiap kali bangun dari tidur…ya, saya perasan bila setiap kali bangkit dan dalam hati berzikir 21 Alhamdulillah, hari itu akan mendapat banyak kebaikan dan berita gembira. Termasuklah rezeki yang diluar sangkaan…

Semalam saharian saya berada di Bangi memasang tinted di satu kedai aksesori kereta dan saya cadangkan tak perlu pergi situ nak buat tinted. Dari pukul 2 petang saya hantar sampai 10 malam baru siap…walhal baru pasang tinted, bukan repair enjin lagi…terlalu banyak masa terbuang menunggu…

Nasib baik kawan-kawan yang diajak jumpa siang-siang dah …

Read More

30
Aug

MANA YANG ANDA PILIH…ZERO ATAU HERO?

bengkel ispAssalamualaikum,

Pagi ni lepas Sahur seperti biasa saya update blog sebelum pergi surau untuk solat Subuh. Hari ni agak sibuk sikit dengan urusan dunia…

Semalam jumpa kawan ke ofis sekejap carik dokumen loan isterinya tapi tak jumpa. Dalam perjalanan tu, seorang ustaz telefon nak pakai BMW…Steady tu bila berdakwah melalui pendekatan material supaya orang minat untuk jadikan sebagai idola.

Seorang yang berjaya dunia dan akhirat. Walau bagaimanapun, pakai BMW tak semestinya berjaya juga lebih-lebih lagi yang sambung bayar.

Perlu seimbang, harta dan liabiliti…sebab itu lebih baik naik motor tapi duit ada berjuta …

Read More

29
Aug

KURSUS QUANTUM INNER SELF POWER 2 HARI BERJALAN LANCAR

QUANTUM INNER SELF POWER TRAINING SEMINAR

Alhamdulillah, selesai sudah training asas tenaga hayat dan spiritual di training Center ISP Putrajaya pada 28hb dan 29 hb.Tu yang lama tak update blog ni. Ramai juga yang SMS saya tanya khabar dan tanya kenapa tak update blog.

Bila anjurkan kursus ISP sekarang dapat berpeluang saya berjumpa dengan semua pembaca blog saya dan saya sangat bersyukur kerana mereka semuanya mudah akrab bila berjumpa.

Ada peserta yang datang dari Melaka, Segamat, Perak… Rata-rata yang datang kursus semuanya berkata training ISP memang berlainan dari …

Read More

26
Aug

Belajar dari Semut, Semutpun Terus Belajar dan Belajar

TUHAN sering sekali menggunakan berbagai cara untuk mengingatkan dan mengajarkan sesuatu hal kepada manusia.

Kali ini ini kita akan belajar dari Semut, haiwan kecil yang lemah tapi TUHAN menjadikannya teladan untuk kita supaya kita belajar sesuatu hal yang membangun dari haiwan tersebut.

Seekor semut yang kecil yang akan mengajarkan kita semua mengenai erti sebuah perjuangan hidup yang tak mengenal waktu dan tak mengenal lelah.

1. Semut adalah binatang yang rajin dan bertanggung jawab.
Seperti ungkapan di atas semut adalah binatang rajin dan bertanggung jawab, itubenar adanya.

Cuba …

Read More

24
Aug

PERGERAKAN GURILLA MARKETING BAKAL MELETUS…

Dah hampir seminggu keluar malam dan bersahur dengan sahabat-sahabat. Sejak menguruskan dokumen pinjaman projek khas pemohon-pemohon ni waktu malam terpaksa berkorban.

Lulus atau tidak itu semua kerja Allah. Jika Lulus Alhamdulillah, jika tidak mungkin ada hikmah di sebaliknya kerana Allah tahu apa yang kita akan hadapi jika sesuatu yang kita harapkan tidak menjadi.

Walau apa pun, kita berusaha dulu…jangan duduk diam sahaja. Seperti salah seorang kawan saya , dia cuba memohon pinjaman sebanyak RM1 juta. Jika dia dapat sahaja loan itu, dia akan hadiahkan sebiji kereta Caldina kepada orang yang bantu dia buat kertas …

Read More

24
Aug

SEHEBAT APA MANFAAT SEDEKAH ITU KEPADANYA?

Hadits :
“Sedekah itu menolak bala’” dan ” Sedekah itu memadamkan murka TUHAN”, serta “Dahulukan sedekahmu sebelum engkau beramal kepadaKU (ALLAH SWT).

Kematian memang di tangan Allah. Maka ada satu hal yang boleh membuat kematian menjadi sesuatu yang boleh ditunda, yaitu kemahuan bersedekah, kemahuan berbagi dan peduli.

SUATU hari, Malaikat Kematian berjumpa Nabi Ibrahim, dan bertanya, “Siapa anak muda yang tadi mendatangimu wahai Ibrahim?”

“Yang anak muda tadi maksudnya?” tanya Ibrahim. “Itu sahabat sekaligus muridku.”

“Ada apa dia datang menemuimu?”
“Dia menyampaikan bahwa dia akan melangsungkan pernikahannya besok pagi.”

“Wahai Ibrahim, sayang sekali, umur anak …

Read More

23
Aug

TENDAI ADALAH GEMBLENGAN (HIMPUNAN) PELBAGAI KEILMUAN METAFIZIK

tangga ilmu

Sejak seminggu lepas, sibuk menguruskan orang punya loan dan persiapan untuk bengkel yang pertama kali dibuat di Training Center Putrajaya . Ingatkan sekadar nak bagi info tentang peluang buat loan tapi rupa-rupanya dapat banyak permintaan untuk proseskan loan mereka.

Ada jugak yang ingat ni projek dengan Ah Long la…dan ada juga yang nak minta pinjam dengan Ah Long kalau saya kenal member ah Long. Patut la Ah Long hidup mewah sebab sentiasa ada permintaan terhadap pinjam-pinjam duit ni. Jadi tu yang datangnya ilmu untuk bantu kita dalam hal …

Read More

21
Aug

BELI EMAS 100 GRAM , DAPAT LAGI 200 GRAM…BELI 1 KILO EMAS DAPAT LAGI 2 KILO EMAS

beli 1

Bagi sesiapa yang minat untuk mengumpul kekayaan dalam bentuk emas, bolehlah bermula dari sekarang. Sementara harga emas belum melonjak sehingga RM200 se gram, jangan terlambat seperti sebelum-belum ini yang satu ketika itu emas harganya RM30 se gram dan sekarang RM145 se gram.

Boleh beli sedikit-sedikit bermula dari 10 gram. Bagi yang ingin buat loan dan buat pelaburan emas, memang saya galakkan daripada buat loan dan membeli kereta mewah. Beli emas harga aset itu akan naik manakala beli kereta belanja akan naik.

Read More

20
Aug

3 HARI RECHARGE DI SHAH ALAM CONVENTION CENTER

Doa hari ini : Doa Agar terhindar dari Malas Berusaha:

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dari kegelisahan dan kesedihan, aku berlindung kepada-Mu dari tidak berdaya dan kemalasan dan aku berlindung kepada Mu dari sifat pengecut dan bakhil serta dari dikelilingi hutang dan penindasan orang lain.” (HR Abu Dawud dari Abu Said Al-Khudri) Dibaca setiap 3x pagi dan petang

Dah 3 hari saya tak update blog kerana…

  1. Saya ada training 3 hari dari pagi sampai magrhrib…
  2. Memang disengajekan…kerna bagi peluang pada sesiapa baca post hangat sebelum ni…

Walaupun saya manganjur program tetapi saya juga ambik peluang …

Read More

18
Aug

ALHAMDULILLAH….BERITA BAIK UNTUK DIKONGSIKAN

duitduitBismilahirahmanirahim,

Sebelum nak kongsi dengan anda yang saya hormati, saya ingin berkongsi doa-doa yang ajaib untuk membuka rezeki. Doa untuk hari ini: “Ya Allah , ampunillah aku, kasihilah aku, bimbinglah aku, sejahterakanlah aku dan berikanlah aku rezeki.” (HR Muslim daripada Tariq bin Asyim)

Hari ini saya menulis blog agak lewat. Biasanya sebelum solat Subuh tapi pasal semalam tak tidur jumpa rakan-rakan yang datang dari Johor Bahru, Damansara, Kelana Jaya, Putrajaya…dan balik pun lewat keluar dari rumah jam 11 malam hingga 7 pagi lepas Subuh baru balik. Walaupun tak tidur semalaman …

Read More

16
Aug

JANGAN LOKEK UNTUK INVEST PADA ILMU

 

buku2

Sedikit tazkirah untuk Subuh ini, Allah berfirman, akan diberi ganjaran pahala yang besar kepada orang-orang yang bersahur. Nabi SAW juga bersabda , orang yang bersahur akan biberi keberkatan daripada Allah dan didoakan oleh para Malaikat, hadith riwayat Abu Hurairah. Ini menunjukkan kasih Allah pada hambanya yang hanya perlu makan sahaja dan dianggap ibadah dengan ganjaran yang besar.

Pernah kah dengar orang cakap, kita hari ini adalah apa yang kita belanja sebelum-belumnya (antara 5 hingga 10 tahun lepas). Saya masih ingat lagi, lebih sepuluh tahun lepas saya banyak menghabiskan masa …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More