22
Nov

AMALAN SUNNAH YANG DILUPAI

Bismilahirahmanirahim,

Alhamdulillah, setiap hari Allah beri petunjuk dan jalan untuk memudahkan segala urusan. Kadangkala setiap perkara yang ingin dilakukan pasti terhalang dan tidak menjadi kerana ada hikmah kebaikannya.

Sebagai contoh, tengahari ini sepatutnya saya perlu pergi mengambil stok emas 200 gram tetapi stok tersebut tidak ada pada pembekal. Jadi sahabat yang nak beli emas esoknya saya berikan emas yang menjadi koleksi saya. Kalau diluar nilai emas ni lebih mahal sebab jenis rare gold.

Kira untung sahabat yang beli emas ni. Dan petang ni juga ada orang nak hantar perabot ke rumah setelah tertangguh lamanya nak hantar. Kalau saya keluar mengambil stok maknanya lori tak dapat nak hantar barang .

Jadi perjalanan hidup harian jika dimulai dengan Alhamdulillah 21 kali bangun dari tidur perjalanannya diatur dengan sempurna dan kita sentiasa berada dalam keadaan tenang.

Saya menjalankan urusniaga emas kerana memegang pesanan Nabi Muhammad SAW :

“Akan tiba masanya pada zaman manusia menggunakan hanya dinar(emas) dan dirham dalam urusniaga”.

Waktu itu media wang kertas sudah tidak bernilai. Bayangkan Nabi Muhammad SAW yang hidup pada zaman 1400 tahun dahulu boleh melihat keadaan ekonomi sekarang menggunakan wang kertas boleh menjadi tidak stabil.

Setiap hari kita lihat Dollar Amerika jatuh sama seperti Pound. Jadi kerja saya sekarang menyelitkan peringatan (dakwah) dengan menggalakkan menyimpan emas.

Alhamdulillah, jika ada pekerjaan yang diniatkan sebagai meneruskan sunnah, segala urusan lain dipermudahkan. Kali ini tambah lagi satu peluang untuk meneruskan sunnah.

Saya memang mencari peluang-peluang untuk mengikut sunnah Rasulullah.

“Barangsiapa yang mengikut sunnahku, bermakna dia mengasihiku.”Hadith riwayat Muslim.

Sejak kebelakangan ni …

Saya dan sahabat selalu keluar minum di luar dan kami order susu kambing. Rupa-rupanya susu kambing ni lebih baik dari susu lembu.

Walaupun dalam iklan TV banyak ceritakan susu lembu kuatkan kalsium atau tulang tetapi hakikatnya itu helah Yahudi untuk kita meninggalkan sunnah.

Bayangkan kalau minum susu kambing niat untuk mengikut sunnah sahaja dah dapat pahala. Dan setiap sunnah yang Nabi ajar pada kita semuanya ada kebenaran dari segi saintifik untuk kesihatan setiap orang yang mengamalkannya.

Kebaikan minum susu kambing antaranya :

  • • Mengatasi masalah alahan susu
  • • Menguatkan sistem imunisasi
  • • Meningkatkan daya kepekaan tumpuan dan ingatan
  • • Melancarkan sistem penghadaman
  • • Mengatasi masalah kulit dan sukar tidur
  • • Mengatasi masalah kahak
  • • Memulihkan tenaga dan tenaga batin
  • • Awet muda…dan banyak lagi.

Bayangkan, dengan minum susu kambing (dengan izin Allah) boleh dapat mafaat seperti diatas. Mengapa selama ini kita tidak didedahkan dengan hal ini sebaliknya sibuk dipromosikan suruh minum susu lembu.

Ada iklan susu yang modelnya orang Malaysia filem star Holywood dan Hong Kong memberitahu dalam iklannya tulang kita menjadi rapuh kalau tak minum susu tersebut.

Tetapi sebaliknya ada kajian yang dibuat mengisytiharkan bila minum susu itu tulang kita menjadi semakin rapuh.

Apabila dunia ekonomi dikuasai Yahudi, semua amalan yang mengikut sunnah di kaburi oleh mereka sebagai contoh makan kambing bahaya bagi orang yang menghidap darah tinggi.

Sebenarnya makan kambing bagus untuk melancarkan darah dan bagi yang ada darah tersumbat memang bagus makan daging kambing.

Asal sahaja makan daging kambing terasa pening dan nak pitam bukan maksudnya makan kambing terus kena darah tinggi tetapi darah ketika itu sedang berlancar laju.

Buat yang tak biasa jangan makan banyak-banyak, makan sedikit sahaja dahulu. Serupa dengan setiap kali ambil ubat kemudian ada rasa demam dan pening yang amat kuat menyatakan bahawa ubat itu tak bagus sebenarnya kalau ambik ubat yang terus memberi efect bermakna ubat itu mujarab.

Kalau tak ada apa-apa itu bukan penawar. Sudah terbalik ideology dalam bab perawatan sekarang ni. Apa yang fakta sudah diterbalikkan.

Berbalik pada minum susu kambing tadi, sejak saya sedari bahawa dengan hanya istiqomah minum susu kambing boleh mendapat pahala kerana melakukan sunnah, saya juga membeli stok yang banyak daripada sahabat saya yang sudah menjadi stokist susu kambing.

Saya jadikan amalan setiap hari dengan meminum susu kambing. Apa kaitan dengan ekonomi atau pembangunan potensi diri dalam blog ini dengan menceritakan pasal minum susu kambing kambing?

Bayangkan apabila kita melakukan sunnah, semuanya kearah kebaikan dan keuntungan buat sesiapa sahaja yang mengamalkannya.

Kalau simpan emas (ikut sunnah) walaupun emas perlu bayar zakat dan bila bayar zakat Allah gandakan lagi kekayaan….adakah kejayaan juga buat diri kita?

Bila minum susu kambing (ikut sunnah) badan jadi sihat dan kuat akal tajam, adakah itu membangkitkan potensi diri kita juga?

Jadi tak salah kalau blog potensi diri ini mengupas tentang salah satu amalan sunnah Rasulullah SAW iaitu secara istiqomah minum susu kambing.

Rahsia terbesar Yahudi ialah mereka takut kalau kita memegang teguh amalan sunnah kerana itulah kekuatan sebenar mukmin.

Sama seperti Khalifah Saidina Umar memilih tenteranya pergi berperang. Setiap malam Saidina Umar akan melihat setiap khemah askarnya yang melakukan solat tahajud.

Askarnya yang bangun malam sahaja dipilih untuk berperang. Apa tujuannya? Inilah sumber kekuatan kita. Apabila bangun malam bertahajud bermakna kita berserah bulat-bulat diri pada Allah.

Tak ada Askar yang berundur atau melarikan diri semasa perang.

Berbalik pada urusan emas, kalau tak ada orang beli emas dari saya, saya simpan sahaja dan serupa juga kalau susu kambing ni,tak ada orang nak beli pun saya minum sahaja semua stok tersebut.

Tak mahu ke menikmati kehidupan begitu? Kerjakan amalan sunnah dan Rezeki Allah beri dari sumber tak disangka-sangka. Wassalam.

Ruangan post ini disponsor oleh :

 

Susu Kambing Mudah Hadam

Susu kambing mempunyai molekul protin dan lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman. Disebabkan zarahnya yang halus serta sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer dan gastrik.

Alahan Laktosa

Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah Susu kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yang cirit birit dan alahan kepada susu lembu dan susu tepung.

Susu Kambing Bersifat Alkali

Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan. Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan dan otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yang tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.

Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik

Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid kaprik dan kaprilik) yang mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.

Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir

Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.

Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium

Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.

Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium

Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodium didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).

Susu Kambing – Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan

Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat. Kandungan potassium dan kalsium yang tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.

Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit lelah, eczema, colic, insomnia dan demam kuning. Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis). Susu kambing juga mengandungi factor anti barah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Komen Anda

*

Master Hadzrin

November 22, 2010 at 3:34 pm

Sesiapa yang berminat untuk mengamalkan minum susu kambing mengikut sunnah bolehlah menjadi Ahli untuk mendapat harga murah (harga Ahli). Minum sendiri sahaja pun boleh dapat pendapatan tambahan. Untuk menjadi Ahli hanya RM50 / RM230 (dapat 7 kotak susu kambing). SMS / CALL 012-3969746 @ 013 5135679 (EN FUAD )
Maklumat web : http://www.hrgroup2u.com