27
Apr

Amalan Perkongsian

Hari ni, saya mendapat email dari saudara Syed, jadi nak forwardkan email ni pada orang saya tak berapa pandai tapi saya letakkan sahaja dalam post blog saya ni.

Benda baik, apa salah kita sebarkan…mana tahu, boleh mengubah kehidupan seseorang dari usaha yang sedikit ini…semuanya hak Allah untuk memberi manfaat pada hambanya…

Jika ada sesiapa nak luahan idea dia masuk dalam post ni dipersilakan…tapi terus terang je lah…royalty atau upah tak ada tapi mungkin pahala dapat… ( sebenarnya boleh link dengan website anda jika anda ada website : berikan linkage web anda )

restu ibu

Dato’ Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata….. .

” setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira
masih hidup @ telah tiada )”………. nescaya pintu rezekimu akan terbuka
buat kamu….

Berdasarkan Hadith Nabi :
“Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa
kepada kedua orang tua nya dalam sehari”

Huraian hadith:
– jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup
mahupun yang sudah tiada )
– Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa
kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar
mereka berubah)
– Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
– Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. …tadah tangan dan
bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka
yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
– Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki
oleh Allah

Kesimpulannya:
– Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris….. . Cuma jangan lupa
doakan ibu bapa kita setiap hari
– Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita
dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
InsyaAllah
Berusaha dan bertawakal.. …insyallah , ┬árezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
(kata Azmil Mustapha)… ..Mari kita cuba
.. .Allahhuakhbar. ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Komen Anda

*

kamil

April 28, 2010 at 12:18 pm

t.kasih,ilmu,ilmu

syikin

April 28, 2010 at 3:32 pm

manusia , selalu lupa. nama pun manusia, maksudnya pelupa. t.kasih bro syed

gaban

April 29, 2010 at 1:09 am

benda yang mudahlah biasa terlepas pandang…