01
Feb

ATASI KESUSAHAN , KESEMPITAN DENGAN BANYAK BERISTIGHFAR

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadi baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka.” ( Hadis Riwayat Abu Daud)

Islam menggalakkan kita memperbanyakkan beristighfar, selalu bertaubat kerana sebagai manusia biasa kita tidak terlepas daripada dosa. Rasulullah SAW sendiri sentiasa beristighfar lebih 70 kali setiap hari sedangkan baginda adalah Rasul yang maksum atau dipelihara daripada dosa besar dan kecil.

Orang yang sentiasa beristighfar kepada Allah akan merasakan dirinya sentiasa dekat kepadaNya. Bahkan akan timbul perasaan tenang dan dapat mengecapi hidup dengan penuh rasa yakin serta bebas daripada perasaan putus asa atau lemah.

Dosa itu adalah penyakit dan ubatnya adalah istighfar. Oleh itu bagi mengelakkan hati daripada lalai , seseorang itu hendaklah sentiasa membanyakkan istighfar. Ini kerana kita tidak mengetahui bilakah masanya keampunan daripada Allah itu akan berlaku. Saya mengingatkan diri saya sepenuhnya…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Komen Anda

*

ahmad zaidi

February 20, 2010 at 5:59 pm

Mudah-mudahan ALLAH menerima taubat orang-orang yang selalu beristifar kepada NYA..

    Master Hadzrin

    February 21, 2010 at 4:45 am

    Allah Maha pengampun dan bila sebut Maha bermakna tiada siapa yang boleh mengatasi kehebatan Allah